11 Eylül 2015 Cuma

Ev Yapımı Künefe :)




Slm kızlar
Normalde şerbetli tatlıları pek sevmem, çok ağır gelir bana. Arada bi baklava yerim, bir de varsa güzel bir yerde künefe, tabi ki yarım porsiyondan da daha az. Aşırı doyurucu geliyor bana.Gel gelelim geçenlerde dolapta bekleyen çiğ kadayıfı farkettim, derken evde künefe yapma fikri geldi, gayette güzel oldu. Tabi ki künefe yapımında kullanılan peynirim yoktu, ama bence dışardakilerden bi farkı da yoktu. Gelelim tarife,. Kızlar şerbet ve tarif hazırlayacağınız tavaya göre değişiyor, benim evde sos için kullandığım küçük seramik bir tavam vardı,boyutu dışarda künefe tatlılarında ikram edilen aliminyum minik kaplar kadardı, siz istediğiniz boyutta bir teflon tava da yapabilirsiniz.
Kadayıf  miktarını da şöyle belirleyin, kadayıfı ellerinizle parça pinçik edin ve tavanıza koyun, ellerinizle bastırın, tavanızın boyutunu alıncaya kadar kadayıf ekleyin.

Yapımına gelince oldukça basit. Önce şerbeti hazırlıyoruz, benim tavam çok minik olduğundan 1 e 1 ölçüde şerbet hazırladım, ancak o bile fazla geldi, yarım bardak yeterli oluyormuş.

Şerbeti için:
  1. 1 su bardağı şeker
  2. 1 su bardağı su ( dediğim gibi fazla geliyor, yarım bardak şeker ve yarım bardak su ile de hazırlayabilirsiniz, eğer tavanız minikse)
  3. Kesilmemesi için bir kaç damla limon suyu
Şekerle suyu karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakıyoruz, kaynayınca limon suyu damlatıyoruz. Püf nokta şerbet oda sıcaklığında soğuk olmalı, çünkü sıcak künefeye soğuk şerbet dökeceğiz.

Künefe için:
  1. Çiğ tel kadayıf
  2. 1 tepeleme çorba kaşığı tereyağ
  3. Az miktarda pekmez ( güzel kızarması için)
  4. Dil peyniri
Tereyağını eritip içine biraz pekmez koyun, önce tavanızı bu yağla  biraz yağlayın, sonra parça pinçik ettiğiniz kadayıfları da yağla karıştırrarak, kadayıflara bir güzel tereyağını yedirin. Eğer tavanız büyükse yukarda anlattığım gibi kadayıf ve yağ miktarını artırabilirsiniz.Sonra kadayıfların yarısını tavaya koyun, elinizle bir güzel bastırın. Arasına rendelenmiş dil peyniri koyun, sonra kadayıfların diğer yarısı ile üstünü kapatın. Püf nokta kadayıfların arasında hiç boşluk kalmasın, sıkı sıkı olsun , peynir gözükmesin ve güzelce elinizle bastırın. Kısık ateşte kadayıfınızı ocakta tavanızı çevire çevire kızartın.Tahta kaşık yardımıyla kızarıp kızarmadığını kontrol edin. Daha sonra bir tabak ya da tencere kapağıyla künefeyi ters çevirin, diğer yüzünü de kızartın. Piştiktan sonra sıcakken hemen şerbetini dökün. Şerbet hemen çekecektir, sıcakken tüketin. Afiyet olsun :)

3 yorum:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil