26 Aralık 2014 Cuma

Bir Balkan Tatlısı TRİLİÇE




Adını ilk duyduğumda o ne yaaa Kraliçe der gibi demiştim ama gerçekten Kraliçe gibi bir tatlı.Tadını bol yumurtalı olmasından krem karamel gibi olur diye düşünmüştüm ama alakası yok.Gerçi bunu 8 yumurtayla yapalar var ama benim tarifimde 5 yumurta kullanıyorum.Keki anımsatıyor ama ıslak kek gibi.Mutlaka denemeniz gereken bir tat. Hem hafif, hem lezzetli, yapımı da çok kolay.İşte tarifim:


  1. 5 oda sıcaklığında yumurta(yumurtalarınızı tatlı, kek yapımında mutlaka oda sıcaklığında olmasına dikkat edin)
  2. 1 su bardağı sıvıyağ
  3. 1 su brdğı toz şeker
  4. 2 su bardağı silme un
  5. 5 çorba kaşığı irmik
  6. 1 paket vanilya
  7. 1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ İÇİN
 
  1. 4 su bardağı süt
  2. 1 kutu krema (200 ml)
  3. 3 çorba kaşığı şeker
KARAMEL SOSU İÇİN

  1. 1 çay bardağı toz şeker
  2. 50 gr margarin
  3. 200 ml krema
NOT: Ben karamel sosunu hazırlamakla uğraşmıyorum, dışarıda bu konuda pek çok başarılı sos bulunuyor. Ayrıca sadece karamelli değil, çikolatalı ya da frambuazlı da soslar kullanılabilir. Ben çikolatalı sosu tercih ettim.

Tatlımızın en önemli püf noktası yumurtaların beyazını ve sarısını ayırmak.İkisini de ayrı ayrı çırpıyoruz. Beyazın içine toz şekeri de ilave edip köpürtene kadar mikserle çırpıyoruz.Bol köpüklü olsun :) Köpürdüktan sonra sarısını ve diğer malzemeleri tek tek ilave edin. Dikkat edin köpüğünü hiç kaybetmesin. Hazır olunca yağladınız borcama dökün ve kek pişirir gibi önceden ısıtılmış fırında pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdan batırın, hamur lekesi kalmıyorsa pişmiş demektir.

Kekimiz piştikten sonra ılıması için bekletin. Ilıdıktan sonra şerbet için gerekli malzemeleri hazırlıyoruz, hepsini bir güzel karıştırın. Pişirme yapmıyoruz sadece şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.Kekmizi şerbeti dökmeden önce nasıl kesmek istiyorsanız kesiyorsunuz ve olabildiğimce çok şerbeti emmesi için kürdan batırıyosunuz.Kesme işlemi tamamlanınca sütlü şerbeti üstüne bir kepçe yardımıyla yavaş yavaş dökün. Başta güllaç gibi çok sütlü gelse de onu yavaş yavaş emecek korkmayın. En az iki saat üstünü örtüp buzdolabında bekletin.Hazır olunca sosunuzu hazırlayabilir, istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. Imm nefis görünüyor. Bu tatliyi sanirim annem bi keresinde yapmisti, hatirlar gibi oldum :)

    YanıtlaSil
  2. Zeynep serbet kaymatilmicak mi sadece hepsini koycam karistrcam de mi

    YanıtlaSil