27 Şubat 2015 Cuma

Cırıkta Tatlısı (Lokma Tatlısı)



Merhaba canlar
Uzun zamandır yazmaya pek fırsat bulamadım. Malum iş güç :) Biriken tariflerimi hemen fırsat bulmuşken aktariim dedim. Tatlı  bir giriş yaparak tatlı tarifiyle başlıyorum. Şerbetli tatlılar pek tercihim değildir, bana çok ağır geliyor. Ama içlerinden bazıları vardır ki 10 tane yesem yine tıkamaz beni. İşte bunlardan biri Lokma tatlısı, biz cırıkta tatlısı olarak da söyleriz.İşte tarifimiz:

  1. 1 yumurta
  2. 1 tepeleme çorba kaşığı yoğurt
  3. Alabildiğince un
  4. Karbonat ya da yarım paket kabartma tozu
  5. Sıvıyağ
Şerbeti için:
  1. 2 su bardağı su
  2. 2 su bardağı şeker

Tarifimize şerbet yapımı ile başlıyoruz. Şekeri su ile iyice karıştırıp şeker kaybolunca ocağa koyuyoruz ve şerbetimizi yapıyoruz. Bu tatlıda ya şerbet soğuk hamur sıcak ya da hamur soğuk şerbet sıcak olmalı. Ben hamuru hemen kızartıp soğumuş şerbete eklemeyi tercih ediyorum. Soğuk dediğim çok sıcak olmayacak ılık da olabilir tabi. 
Bir kapta yumurta ve yoğurdu iyice çırpıyoruz. Özümsedikten sonra unumuzu ve karbonatımızı  ilave ediyoruz. Koyu bir kek hamuru kıvamında olacak. Hamurumuzu hazırladıktan sonra derin bir tencereye sıvıyağımızı koyarak hamurumuzu kızartmak üzere hazırlıyoruz. Bir tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan bir kaşık alıp elimizle hamuru iterek kızmış sıvıyağımızın içine atıyoruz. Tatlı kaşığımıza hamur bulaşmaması için her seferinde kaşığı sıvıyağa daldırabilirsiniz. Hamurumuzu kızarması için ters yüz etmeyi unutmayın. Kıazarn hamurlarımızı hemen ılık şerbetimizin içine atıyoruz ve şerbetin içinde karıştırarak biraz bekletiyoruz. Benim tarifimle yukarıdaki tabakta gördüğünüz kadar lokma çıkıyor. Siz yoğurt miktarını artırarak da tarifinizi çoğaltabilirsiniz. Afiyet olsun :)

1 yorum: